Zawsze mamy sporo czasu na zmiany. Życie pokazuje, że nigdy nie ma dobrego czasu na wprowadzenie tych zmian.
Jeżeli prowadzisz działalność gastronomiczną, masz restaurację, catering, bar lub bistro i nie masz jeszcze kasy fiskalnej online, to musisz się pośpieszyć. Styczeń 2021 roku to jest ten moment, od którego wszyscy restauratorzy i prowadzący działalność gastronomiczną muszą posiadać kasę online. W tej sprawie już nie mamy wyboru, a Urząd Skarbowy będzie to z pewnością to sumiennie egzekwował. Taka sytuacja dotyczy wszystkich prowadzących działalność gospodarczą związaną z żywieniem. Zarówno tych co prowadzą restaurację stacjonarnie, jak i tych prowadzących działalność wyłącznie cateringową.
Tak naprawdę tylko epidemia koronawirusa przesunęła datę wprowadzenia obowiązkowych kas fiskalnych online w gastronomii, gdyż pierwotnie ten obowiązek ustawa narzucała już od 1 lipca 2020 roku. Ustawodawca generalnie starszy tych, którzy nie zdążą wprowadzić tego rodzaju kas od 1 stycznia 2021 roku. Sankcje będą nieuniknione. I tak, kontrolujący organ skarbowy może nałożyć na spóźnialskiego dodatkowe zobowiązanie podatkowe. Tak nazywa się 30% kwoty dodatkowego podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług do momentu rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy. Ponad to organ kontrolujący może nałożyć karę grzywny, która może być równa 240 stawek dziennych. Generalnie kary są wysokie i nie opłaca się, mówiąc wprost, nie wymienić kasy fiskalnej tradycyjnej na kasę online.
Darmag uważa, że pomimo obowiązku, taka wymiana na kasę online przyniesie nam same korzyści. Z pewnością będzie szybciej, sprawniej i wiele danych z takiej kasy będzie bezpośrednio trafiało do systemy organu podatkowego. Zaoszczędzimy na pewno czas, który możemy poświęcić na coś bardziej przyjemnego. Poza tym, takie uporządkowane informacje lepiej będą nam służyć przy planowaniu budżetu i rozliczeniu kosztów.
Na przykład food – trucki są teraz bardzo modne i uwielbiane przez młodych smakoszy. Używanie kasy mobilnej jest tam w standardzie. Dodatkowo mobilna i nowoczesna kasa fiskalna jest odporna na brud i zachlapania, dlatego poza food-truckami, bardzo chętnie sięgają po nią właściciele fast foodów oraz innych barów szybkiej obsługi. Dlatego u młodszej generacji właścicieli takie zmiany kas nie są nawet elementem zmiany przepisów, ale po prostu potrzebą.
Jako Darmag uważamy, że właściciele i zarządzający restauracjami powinni zająć się przede wszystkim zaspokajaniem podniebienia swoich klientów i zaskakiwać ich co raz ciekawszymi daniami i kombinacjami smaków, a nie zastanawianiem się nad wyborem kasy fiskalnej. Doborem kasy fiskalnej oraz osprzętu do pozostałych urządzeń zajmujemy się profesjonalnie na co dzień w Darmagu.